Snel kiezen
Zoek op kleur
Zoek op land
Zoek op kenmerk
Zoek op prijs
Zoek op dranksoort
Zoek op beoordeling

Alcoholvrije wijn:
op naar Grand Cru 0.0?

Waar je als wijnliefhebber tot een paar jaar geleden nog veroordeeld was tot dat eeuwige colaatje of glas mineraalwater als je de wijn een keertje wilde laten staan, is er vandaag de dag de keuze uit talloze alcoholvrije alternatieven. Ook alcoholvrije wijn is aan een opmars bezig.

Een bedreiging voor de wijnboer? Welnee! Om onze eigen 0.0-pionier, François Teisserenc van Domaine de l’Arjolle, te citeren: “Alcoholvrije wijn is weliswaar geen wijn, maar de basis is hetzelfde, namelijk fruitsap van hoge kwaliteit.” Wat deze wijnmaker betreft, is alcoholvrije wijn dan ook een uitbreiding van hun expertise, en complementair aan hun reguliere aanbod. Inmiddels is maar liefst 10% van hun productie alcoholvrij.

Maar hoe zit het dan met de kwaliteit van alcoholvrije wijn? Nou, die wordt steeds beter. De wijnboeren hebben een achterstand ten opzichte van de bierbrouwers; die experimenteren al langer met 0.0 en hebben hun technieken dus al verder verfijnd. Daar komt nog bij dat het heel wat uitdagender is om (met name rode) wijn te de-alcoholiseren zonder dat die al z’n karakter verliest, dan bier. Maar sinds een jaar of vijf is er een duidelijke omslag gaande.

Vooruitstrevende producenten, zoals Domaine de l’Arjolle, zijn zich echt gaan verdiepen in alcoholvrije wijn en op zoek gegaan naar methoden om zoveel mogelijk van de smaakbeleving van wijn te behouden. Waar een aantal jaar geleden veel alcoholvrije wijn nog niet veel meer dan veredeld druivensap was, zijn de exemplaren vandaag de dag al veel serieuzer en minder zoet. Dat maakt dat ze inmiddels onder meer populair zijn als alcoholvrij aperitief (bubbels 0.0!), als basis voor mocktails en zelfs aan tafel.

Wijnmaker Francois Teisserenc

We kunnen nu al vele verbeteringen in het proces aanwijzen – en de ontwikkelingen zijn nog in volle gang. Het selecteren van optimaal rijpe druiven bijvoorbeeld, die wijnen met zoveel aroma en smaak opleveren dat er meer dan voldoende geur en smaak overblijft na het verwijderen van de alcohol. Het werken met geselecteerde gisten die aroma-intensiteit en complexiteit bevorderen. En het inzetten van vacuümdestillatie voor het verwijderen van alcohol – een geavanceerde techniek die veel vakmanschap vereist en ervoor zorgt dat er zo min mogelijk van de originele geuren en smaken verloren gaat.

Kortom, gezien het feit dat de markt nog maar zo jong is, hebben we nog lang niet gezien wat alcoholvrije wijn nog meer in z’n mars heeft. Of we ooit Grand Cru 0.0 zullen drinken, valt te bezien. Maar als de alcoholvrije wijn van serieuze wijnmakers in de kinderschoenen al zo goed is, kunnen we niet wachten om te ontdekken wat innovatieve producenten ons de komende jaren zullen gaan voorschotelen. Zelf een oordeel vellen? Probeer dan L’Arjolle Zéro in wit, rosé en rood en laat u overtuigen.

Even geduld a.u.b.