Salade met avocado en garnalen

Suikersla kom je ook tegen onder de naam 'little gem' of 'pan sucre', maar zo zoet is hij niet; eigenlijk geeft de 'gewone' botersla een zoetere indruk. De suikersla is vooral stevig en knapperig. De feta geeft een lekkere, uitgesproken en fris-hartige smaak aan de salade. Voor de combinatie met de wijn is de dressing waarschijnlijk de belangrijkste smaakmaker. Door de honing en het limoensap is de dressing zowel zoet als zuur, en kappertjes en mosterd zorgen voor extra pit. Een hartige tegenhanger van de milde avocado en garnaal. Kortom, een mooie salade. Nu de wijn nog.

De Di Lenardo TOH! Friulano uit Friuli past er uitstekend bij. De wijn heeft een volle, rijpe smaak, met peer, exotisch fruit, vanille, boter en een likje honing. Een milde afdronk met frisse citrus. Bij het voorproeven komt hij zwoel, vol en rijp over, bij het gerecht wordt de wijn lichter en frisser. Hij sluit mooi aan bij de garnalen en de avocado en is voldoende fris om het spannend te houden. Een win-winsituatie voor wijn en gerecht.

Ingrediënten
voor de dressing:

  • 1 eetl sjalot, fijngehakt
  • 1 eetl kappertjes, fijngehakt
  • 1 limoen, het sap (ongeveer 35 ml)
  • 100 ml zonebloemolie
  • 1 theel Dyon mosterd
  • 1 eetl honing

Voor de salade:

  • 1 tomaat in blokjes
  • 100 gr feta van schaap
  • 50 gr witte zoete ui, in halve ringetjes
  • 300 gr garnalen, gekookt en in stukken gesneden
  • 1 rijpe Hass avocado, in blokjes gesneden, even groot als de garnalen
  • 2 kropjes suikersla (little gem), de blaadjes losgescheurd
  • 1 eetl kappertjes

Bereiding

  • Meng alle ingrediënten voor de dressing en roer tot een egale massa. Breng op smaak met zout en peper.
  • Meng in een kom de blokjes tomaat, garnalen en avocado en schep dit om met de helft van de dressing.
  • Verdeel de blaadjes suikersla over de borden. Besprenkel met het restant van de dressing en schep er het garnalenmengsel boven op.
  • Verkruimel de feta boven de borden en bestrooi met de zoete ui-ringen en de kappertjes en serveer.
Bronvermelding: Perswijn
  Recept downloaden

Gerijpt op de gisten voor meer vulling en complexiteit; Di Lenardo op zijn best!

Di Lenardo Vineyards Friuli Toh! Friulano
onze favoriet

Di Lenardo Vineyards Friuli Toh! Friulano 2023

Open, zacht, bloemen, kweepeer, honing, eetlustopwekkende zuren. Smakelijke partner voor gevogelte als kip, kalkoen of parelhoen.

90
James Suckling
2023
JamesSuckling.com: 90 punten

This has fruity notes of pineapple, pear and melon on the nose, followed by a medium-bodied, compact and bright palate. Drink now.
90
James Suckling
2022
JamesSuckling.com: 90 punten

Notes of pineapple and melon with dried flowers and spices on offer. Medium- to full-bodied, oily and dense with juicy acidity coming through. Some savory notes at the end. Drink now.
8,5
Hamersma
2022
De Grote Hamersma: 8,5

Verkwikkend venkelfruit, meloenmootjes en die kenmerkende stoer-sappige amandel-, lof- en grapefruitbitters. Doet ook dit jaar weer de speekselmotor op volle toeren draaien.
90
James Suckling
2021
JamesSuckling.com: 90 punten

Green-apple, papaya, dried-herb, acacia-honey and beeswax aromas. Ripe and fruity with an oily texture. Pretty herb and honey character. Drink now.

10,95 9,70 per fles

Aanbieding geldig t/m 30 november
Aanbieding
Even geduld a.u.b.