Lekkere wijn recepten

Dorade met chermoula

Chermoula is een smaakmaker uit de Noord-Afrikaanse keuken, meestal gebruikt voor visgerechten. De samenstelling kan flink variëren, maar knoflook, citroen, olijfolie en komijn zijn bijna altijd vaste ingrediënten.

Ingrediënten:

  • 2 hele dorades, elk 600 tot 700 g, geschubd en leeggehaald
  • 1 citroen, in halve plakken

Voor de chermoula:

  • 1 stuk zalmfilet met huid à 400 g
  • 1 eetl korianderzaad
  • 1 eetl venkelzaad
  • 4 eetl grof zeezout
  • 2 eetl rietsuiker
  • 1 bosje radijsjes, in plakjes
  • stuk rettich van 10 cm, in blokjes
  • 1 eetl mayonaise
  • 1 kleine courgette
  • sap van 1 citroen

Bereidingswijze

  1. Verhit de oven tot 180 °C. Spoel de vis af en droog hem met keukenpapier. Maak aan elke kant drie inkepingen in de huid.
  2. Meng alle ingrediënten voor de chermoula.
  3. Leg de vis in een passende ovenschaal en wrijf hem aan beide kanten in met de chermoula. Duw plakjes citroen in de inkepingen aan de bovenliggende kant van de vis. Zet de schaal in de oven en laat de vis in 20 minuten gaar worden.
  4. Serveer de vis in zijn geheel of fileer hem eerst. Leg dan de filets op een schaal en breng ze op smaak met wat zeezout en olijfolie. Eet met pidebrood of een couscoussalade.

Wijn & Spijs:
De Falerio is een serieuze wijn: rijp, met hints van boter, bloemen en kruiden en met een frisse, lange afdronk. Bij deze kruidige dorade werkt die frisse afdronk heel prettig omdat het de mond spoelt, zonder de smaak van de vis te overheersen. De wijn krikt de smaken van de kruidige vis juist omhoog.

Bronvermelding: Foodteam
  Recept downloaden

Het ontdekken meer dan waard!

Tenuta De Angelis Falerio 2023

Witte wijn uit de Italiaanse Marken. Het aroma is geurig en fruitig, de smaak vol en zacht. Uitstekend als aperitief, maar ook erg lekker bij vis en licht gevogelte.

Perswijn
2022
Perswijn: 4 sterren

Bloemen, witte peper, aangenaam wit fruit, elegant en sappig, lichtvoetig, opwekkend
8,5
Hamersma
2022
De Grote Hamersma: 8,5

Fris, gele appel, grapefruity, snipper venkel en koket afdrinkend. Opvallend: een afdronk die trakteert op een snufje witte peper. Wil je blussen met nog een slokje.
Perswijn
2021
Perswijn: 4 sterren

Open, peer, meloen, rijpe appel, elegant, sap, lichtvoetig, goede zuren
Even geduld a.u.b.